maak jij elke dag tijd voor jezelf?

Laat jij je afleiden van de tijd voor jezelf nemen?

Elke dag probeer ik 20 minuten te mediteren. Om wat tijd te nemen voor mezelf. Even rust en ruimte voor mij. Ik zit in een stoel met mijn ogen dicht en ik ben me bewust van mijn omgeving, mijn lichaam en mijn ademhaling. Verder niets.

Alleen jij en je ademhaling. Verder niets. Echt waar..?

Adem in, adem uit. Adem in, adem uit. Adem in, adem uit. (‘Dit gaat goed, het gaat goed vandaag! Fijn zeg. Oh nee, wacht even, nu ben ik aan het nadenken over hoe goed het gaat. Terug naar de ademhaling). Adem in, adem uit. Adem in, adem uit. (‘Wat hoor ik daar nou buiten? Potverdorie wat rijdt die scooter hard zeg en dat met al die fietsers die hier voorbij komen. Daar zouden ze nou eens iets aan moeten doen. Oeps, ik ben weer afgeleid: terug naar mijn meditatie’).

Je bent zó afgeleid

En zo gaat het maar door. Het blijkt verschrikkelijk moeilijk te zijn om je aandacht even bij jezelf te houden. Voor je het in de gaten heb buitelen je gedachten alweer over elkaar heen als twee uitgelaten puppies. Adem in, adem uit. (‘Hee, zou dit geen leuk idee zijn voor een blog? Ja, maar nu even weer terug naar de ademhaling’). Adem in, adem uit.

Tijdens de meditatie is het de bedoeling om bij jezelf te blijven, gewoon ‘zijn met wat er is’. Juist omdat je daar zo op geconcentreerd bent, merk je goed hoe snel je afgeleid bent. In het dagelijks ben je daar meestal niet mee bezig. En zo merk je nauwelijks hoe vaak je afgeleid wordt van jezelf en waar je mee bezig bent.

Misschien herken je dit voorbeeld wel: Ik wilde een ceedeetje kopen voor een vriendin. ‘Maar waar verkopen ze tegenwoordig nog ceedees?’ Ik op zoek. ‘Nergens in Utrecht? Jawel: een paar plaatsen maar geen klassieke ceedees zie ik. Wel veel platen. Gek idee, dat  vinyl weer helemaal terug is. Hier; deze zaak en die zaak verkopen weer LP’s. Jammer dat ik mijn hele collectie indertijd heb weg gedaan, misschien had het me nog iets opgeleverd. Zal ik eens kijken op Marktplaats wat die dingen tegenwoordig doen?’

Is dat nou erg?

En voor ik het weet ben ik een half uur verder en heb ik nog geen  ceedee voor mijn vriendin gekocht. Is dat nou erg? Ach, valt wel mee. Het is soms wat ergerlijk dat je zo met je tijd zit te knoeien. Maar het kan ook best leuk zijn om even wat verstrooiing te vinden.

Als je het maar niet verleert

Het wordt pas erg als je je in je leven zo af laat leiden door andere zaken, dat je niet toekomt aan de dingen die je belangrijk vindt. Of erger: als je zelfs vergeet welke dingen je ook alweer belangrijk vindt. Of nóg erger: als je verleert bij jezelf stil te staan.

Door wat voor dingen laat je je afleiden? Door de dagelijkse dingen die ‘moeten’. Je werk, de boodschappen, de was. Door de relatieproblemen van je beste vriendin. Een spannend boek of een leuke serie. Door de laatste mode. Of de diabetes van je moeder. De zorgen om de studie van je kind. En door nog duizend-en-een dingen.

Jij bent óók belangrijk

En al die dingen kunnen heel belangrijk zijn. Maar dat ben jij ook. En daarom is het de moeite waard om elke dag tijd voor jezelf te maken. Al is het maar tien minuten. Je hoeft niet te mediteren. Je kunt ook in je dagboek schrijven, even uit het raam staren, voelen hoe je lijf voelt of bewust stilstaan bij wat je die dag wil voor jezelf. Elke dag, zodat je het niet verleert.

En raak je tijdens die tien minuten afgeleid, leid jezelf dan weer vriendelijk weer terug naar waar je mee bezig was. Net zoals je bij een puppy zou doen.

 

PS: meditatie eens proberen? Op headspace.com kan dat 10 dagen gratis.

Een gedachte over “Laat jij je afleiden van de tijd voor jezelf nemen?

  1. Geweldig is dit, super super super! Mag ik zulke motiverend en opbouwende schema vaker ontvangen ben 47.

Geef een reactie