Over Mij

Mijn naam is Janine Janssens. Ik ben psychologe en 55 jaar. Ik heb zelf een turbulente midlife periode gehad. Ik was wat je noemt het type ‘raket’. Ik was een alleenstaande vrouw met een goede baan, een mooi appartement en een gezellig sociaal leven. Maar ik was niet gelukkig en ik wist niet waarom. Ik zat vast.

Vanuit mijn behoefte aan verandering gebeurde er toen van alles waar ik nauwelijks de controle over leek te hebben: Ik werd verliefd op mijn baas en zei mijn baan op. Ik begon voor mezelf maar mijn eerste poging als zelfstandig ondernemer mislukte. Ik heb koekjes ingepakt in de bijstand, gewerkt als secretaresse, ging voor het eerst in mijn leven samenwonen, begon opnieuw een eigen bedrijf en werd op mijn 46ste moeder. 

Ik wilde verandering in mijn leven, omdat ik niet tevreden was met hoe het ging en hoe ik me tot dan toe goeddeels gevoeld had. Maar wat wilde ik nou eigenlijk?

Mijn proces

Ergens midden in dat proces begreep ik wel dat er iets gaande was met mij. En omdat ik vermoedde dat het iets met mijn leeftijd te maken had, ging ik op zoek naar informatie over de midlifecrisis. Tot mijn verbazing vond ik maar weinig. Ik vond wel een Amerikaans boek dat ik interessant vond, dat gebaseerd was op interviews met vijftig vrouwen. Maar ik wilde graag weten hoe Nederlandse vrouwen hun midlife beleefden. En dus besloot ik het die vrouwen dan zelf maar te gaan vragen. Ik startte mijn eigen ‘Vijftig Vrouwen Onderzoek’. Dat onderzoek is de basis gaan vormen voor mijn praktijk Vrouw en Midlife.

Waar mijn onvrede vandaan kwam

Wat ik ook ben gaan doen in die turbulente tijd: ik ging me grondig in mezelf verdiepen. In therapie leerde ik dat mijn onvrede te maken had met een gebrekkig contact met mijn gevoel. Ik leefde niet vanuit mezelf! Ik leerde ook hoe dat kwam, hoe ik dat kon verwerken en vooral: hoe ik dat kon veranderen. En vanuit het contact met mijn gevoel leerde ik vanuit mezelf leven en bouwde ik mijn leven weer op.

Leven vanuit mezelf

Leven vanuit mezelf is fijn. Ik voel me rustig en zeker omdat ik voel wie ik ben en dat ik er mag zijn. Ik ben niet meer met mijn aandacht steeds bij anderen om te scannen of ik wel aardig gevonden word. Ik ben bij mezelf en ik geniet van het leven. Ik heb aandacht voor wat ik belangrijk vind in mijn leven en ik doe de dingen waar ik blij van word. Natuurlijk voel ik me ook nog wel eens onzeker of word ik gehinderd door angsten zoals: ‘Mag dat wel?’ ‘Is dat niet raar?’ en ‘Is dat wel voor mij weggelegd?’ Maar ik veroordeel mezelf er niet om en ik laat me er niet meer door tegenhouden te leven zoals ik dat wil.

Het begin van Vrouw en Midlife

Vanuit het Vijftig vrouwen onderzoek had ik al begrepen dat er veel vrouwen zijn die in de midlife het gevoel hebben vast te zitten en niet te weten hoe ze verder moeten. Ik gun iedere vrouw dat fijne gevoel als je vanuit jezelf leeft. Daarom ben ik Vrouw en Midlife begonnen. Ik wil vrouwen helpen om dichter bij zichzelf te komen. Door ze weer in contact te brengen met hun gevoel en wie ze van binnen zijn. Om zo vanuit zichzelf hun leven vorm te geven en daar gelukkig van te worden.

Mijn achtergrond

Ik heb psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht, met twee afstudeerrichtingen: victimologie & depressiviteit (dat richt zich op gevolgen van trauma en op depressie) en seksuologie & relaties. Ik heb me sindsdien laten inspireren door o.a. verbindende communicatie, lichaamsgerichte therapie, positieve psychologie,, contextuele therapie en systeemtherapie. Inhoudelijk gezien ben ik me steeds meer aan het verdiepen in co-dependency en in de gevolgen van emotionele verwaarlozing in de jeugd.

Ik heb in mijn carrière met honderden mensen van alle leeftijden gesproken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van relatieproblemen tot assertiviteit en van rouw tot seksualiteit. Ik vind niks gek en ik sta open voor jouw verhaal. Een veilig contact vind ik voorwaarde voor een succesvolle therapie dus ik luister zonder te oordelen.

Ik ben goed in het tot de kern komen van jouw probleem. Ook al heb je zelf misschien geen idee wat er aan de hand is, samen komen we daar snel achter. Ik begeleid je in uitdagende maar voor jou wel haalbare stapjes. En samen ontdekken we wat jouw doelen zijn en hoe we die moeten vertalen in een plan voor de toekomst.

Heb je interesse in een kennismakingsgesprek?

https://www.vrouwenmidlife.nl/privacy-beleid-vrouw-en-midlife/