de halfslachtige vrouw of hoe beleef je de midlife deel 3

De Halfslachtige vrouw of: hoe beleef je de midlife deel 3

De midlife verloopt niet altijd volgens een vast patroon. Soms gaat het op de manier zoals veel mensen die wel kennen van een midlifecrisis: een vrouw neemt plotseling drastische beslissingen waarvan de omgeving opschrikt, zoals haar partner verlaten voor een ander. Maar het kan ook anders. Dit is deel drie in een serie over zes manieren waarop vrouwen hun midlife kunnen beleven.

De Halfslachtige Vrouw.

De halfslachtige vrouw maakt wel veranderingen door in haar midlife, maar is te bang om haar leven radicaal aan te pakken. Het verschil met de Gestage Groeier is dat de halfslachtige vrouw haar behoeften niet écht onderkent. Ze blijft ze gedeeltelijk onderdrukken. Ze vermijdt het om anderen op te schrikken met haar wensen en behoeften en om bestaande relaties geweld aan te doen. Daardoor bereikt ze niet haar volledige potentieel.

Dit is het geval bij Lydia van vijftig. Zij heeft zich eigenlijk altijd een beetje laten meevoeren door wat er zich aandiende in haar leven. Lydia heeft zich nooit afgevraagd wat zij zelf graag wilde.

Bang om te zeggen wat je wil

Lydia komt uit een gezin waarin moeder het middelpunt was. Een gepassioneerde en emotionele vrouw, die als zij het soms niet meer zag zitten, aankondigde dat ze dood wilde. Dit gebeurde voor het eerst toen Lydia in de puberteit was. Ze moest haar antennes vooral naar de buitenwereld toe uit zetten: hoe gaat het met moeder en hoe zwaar heeft vader het ermee? Zo heeft Lydia geleerd zich te voegen naar de wensen van anderen. Ze vindt het moeilijk om te voelen wat ze zelf wil en is bang zich uit te spreken.

Ze is maatschappelijk werkster geworden omdat haar moeder dat ook was. Twee keer viel ze uit op haar werk, omdat ze overspannen en uitgeput was. Het heeft haar 24 jaar gekost om te beseffen dat het werk niet bij haar paste. Ze stopte ermee. Dat was een grote opluchting, maar toen wist ze niet wat ze wél wilde doen. Ze is een blog over eten en koken gaan schrijven en dat vindt ze leuk, maar ze is niet uit op een carrière in het schrijven. Ze leeft van de erfenis van haar ouders die inmiddels zijn overleden. En hoewel ze nu geen werk tegen haar zin doet, doet ze ook niet wat ze belangrijk vindt en wat haar energie geeft. Het voelt voor Lydia zelf een beetje half-half. Ze is nog steeds bezig om ruimte voor zichzelf te voelen bij anderen, om te leren zichzelf serieus te nemen.

Groeimogelijkheid voor de halfslachtige vrouw

Omdat halfslachtige vrouwen vaak geneigd zijn zich te voegen naar anderen, doen ze er goed aan om heel veel tijd in te ruimen voor zichzelf. Gewoon tijd in plannen in de agenda om na te denken. Dat hoeft niet perse over grote levenskwesties te gaan. Juist in de kleine beslissingen in je leven kun je weer meer het gevoel krijgen het stuur in handen te hebben. Waar je uit eten wil, welke film je zou willen zien, met wie je die wil zien, of je de buurtbarbecue wil organiseren.. Hierdoor leer je van jezelf uit te gaan in plaats van eerst af te tasten bij anderen.

Een andere belangrijke vaardigheid is assertiviteit: leren om ‘nee’ te zeggen als je iets niet wilt en ‘ja’ als je iets wel wilt. De halfslachtige vrouw kan groeien door te leren dat de wereld niet van zijn as draait als ze tegen de mening en wensen van anderen in gaat.

Andere vrouwen in deze serie zijn de Raket, de Gestage Groeier, de Terugtrekker, de Uit-De-Band-Springer en de Twijfelaar

Geef een reactie