Waarom je gelukkiger wordt als je je authentieke zelf laat zien

Waarom je gelukkiger wordt als je je authentieke zelf laat zien

Ik heb vorige week iets heel spannends gedaan: Ik deed samen met 400 vrouwen mee aan een online challenge met de naam: Authentically You.

Het doel van de challenge: ontdekken hoe jij gezien wordt door de wereld als je jezelf bent. Het middel: jezelf laten zien in een aantal opdrachten en feedback krijgen van 400 vreemden. Scary stuff!

Het begon redelijk eenvoudig: “Verzamel 10 objecten die voor jou van grote waarde en betekenis zijn in een mooi tableau, maak er een foto van en post het in de Facebookgroep”. Dat was een leuke opdracht en het was grappig om de feedback daarop te lezen.

Maar al gauw werd het uitdagender; “Post een van-top-tot-teen selfie!” “Post een video van jezelf waarin je vertelt wat de drie voordelen zijn van het met jou werken!”.

Dat is nog eens jezelf zichtbaar maken! Potverdorie, wat was het spannend om mezelf te laten zien in al mijn kwetsbaarheid. Nadat ik elke opdracht online had gezet en wachtte op commentaar bonkte mijn hart vaak in mijn keel: hoe zou het ontvangen worden? Zouden ze het stom vinden? En zou er uberhaupt iemand reageren?

Maar als ik even afwachtte, weet je wat er dan gebeurde?

De angst zakte en dat maakte dat ik zelf kon voelen dat het okee was wat ik had neergezet. En soms misschien minder okee, maar ik was in ieder geval dik tevreden en trots dat ik het gedurfd had!

Wat misschien nog wel belangrijker was om te ontdekken: juist op de kwetsbare postings kwamen de meest positieve reacties.

Naarmate de week vorderde kwamen we er met zijn allen achter dat hoe meer je jezelf durfde te zijn, hoe meer je anderen raakte! En anderen raken betekent contact maken. En zelf geraakt worden. Zien en gezien worden. Je onderdeel voelen van een groter geheel, je verbonden voelen.

Verbondenheid is wat zin geeft aan ons bestaan, wat ons gelukkig maakt.

Je kunt pas echt verbonden zijn als je jezelf laat zien. In al je kwetsbaarheid en onzekerheid. En dat is eng! Want er zijn natuurlijk altijd mensen die daar negatieve dingen over te zeggen hebben. Je hoeft maar op Twitter te kijken en je schrikt je een ongeluk van de negatieve commentaren die daar soms over anderen wordt uitgestort.

Maar: er zijn ook mensen die willen zien. Die het waarderen dat je je openstelt. Die het mooie zien van de authentieke jij. Mensen met wie je je verbonden kunt voelen, die je blij maken. Dat gebeurt allemaal niet als je jezelf verbergt omdat je bang bent voor de reacties van anderen.

Dus: laat jezelf zien, in al je pracht en kracht. En in al je kwetsbaarheid. Eng? Ja nou en of. Maar ook de weg naar een gelukkiger leven!

Oja en die foto? Da’s mijn selfie uit de challenge.

Geef een reactie