De Gestage Groeier of: Hoe beleef je de midlife, deel 2

De midlife verloopt niet altijd volgens een vast patroon. Soms gaat het op de manier zoals veel mensen die wel kennen van een midlifecrisis: een vrouw gedraagt zich plotseling heel anders dan haar omgeving van haar kent. Ik beschreef deze manier in het  vorige deel: De Uit-de-band-springer.  Vandaag deel twee in een serie over zes manieren waarop vrouwen hun midlife kunnen beleven:

De Gestage Groeier.

De Gestage groeier ontwikkelt zich in een langzaam tempo en op gematigde wijze. In haar proces is weinig tot geen conflict betrokken. In haar eigen tijd kijkt ze wat ze wil behouden in haar leven en wat ze wil veranderen. Hoewel er best wat elementen in haar leven kunnen sneuvelen, gebeurt dat meestal weloverwogen en op een constructieve manier.

‘Nu is het tijd voor mij’

Tineke van 49 jaar is een voorbeeld van een Gestage Groeier. Ze heeft altijd veel tijd in haar relatie en haar gezin gestopt. Ze ontmoette haar man toen ze 21 was. Hij was een populaire jongen en Tineke, die zichzelf helemaal niet mooi vond, was verbaasd dat hij verliefd op haar werd. Ze zijn getrouwd en kregen twee zoons. Al vrij snel nadat de eerste geboren was werd Tineke’s moeder ziek en zij heeft intensief voor haar gezorgd. Toen ze overleden was heeft ze haar eigen rouw opgeschort om er voor haar vader te kunnen zijn.

Tineke heeft zich altijd erg verantwoordelijk voor haar familie en haar gezin gevoeld. Maar haar ouders zijn overleden en haar kinderen zijn nu zelfstandige jongemannen aan het worden. Daardoor voelt Tineke zich vrijer om energie in zichzelf te steken en te ontdekken waar haar talenten liggen. Nu is het tijd voor haar.

Genieten van je ontplooien

Ze is veel gaan hardlopen en is gevraagd als teamlid deel te nemen aan een bijzonder sportevenement. Het was een hele uitdaging die ze aanging, zowel fysiek als mentaal. Maar nog bijzonderder voor Tineke was dat ze zich in dat team onvoorwaardelijk gewaardeerd voelde. Het was voor haar zo’n unieke ervaring ‘dat ze toen uit haar ei brak’. En ze voelde dat ze nooit weer terug in haar ei wilde.

Ook in haar werk wilde ze zich ontplooien. Ze was al heel lang begeleidster van gehandicapten en nu wilde ze zich graag specialiseren. Ze vond het spannend want de opleiding die ze koos had een strenge selectieprocedure. Maar tot haar grote vreugde werd ze aangenomen en ze heeft heel veel zin met de opleiding te starten.

‘Ik mag er zijn van mezelf’

Tineke ontdekte ook andere talenten in zichzelf: toneel schrijven, spelen en zingen. Dat alles maakte haar zelfverzekerder.

Dat het haar goed doet om zichzelf te ontdekken is overduidelijk. Ze zegt: ‘Ik ben zeker geworden over mezelf, ik mag er zijn van mezelf. Dat ik dit nog mag meemaken!’

Ze straalt er helemaal van.

Geef een reactie