de Raket. Of: hoe beleef je de midlife, deel vier

De Raket. Of: hoe beleef je de midlife, deel vier

De midlife verloopt niet altijd volgens een vast patroon. Soms gaat het op de manier zoals veel mensen die wel kennen van een midlifecrisis: een vrouw neemt plotseling drastische beslissingen waarvan de omgeving opschrikt, zoals haar partner verlaten voor een ander. Maar er zijn ook andere manieren. Dit is deel vier in een serie over zes manieren waarop vrouwen hun midlife kunnen beleven.

De Raket

Deze vrouw laat zich leiden door heftige emoties, zonder voldoende stil te staan bij zichzelf. Daardoor lanceert ze zichzelf te snel in een nieuwe relatie of carrière. Het kan zijn dat ze daarmee de pijn van de onvrede wil omzeilen of dat ze niet naar de kern van haar probleem wil kijken. Later realiseert ze zich pas dat ze de fouten van het verleden heeft herhaald en onbewust een partner of carrière heeft gekozen die lijkt op degene die ze net overboord heeft gegooid. De raket brengt vaak grote veranderingen in haar leven aan, maar wel via een rommelig en emotioneel hortend pad.

De vijftigjarige Naomi is een voorbeeld van een Raket. Ze was in haar huwelijk erg eenzaam. Haar man was emotioneel niet bereikbaar en nam Naomi intellectueel niet serieus.  Al toen ze 36 was realiseerde ze zich dat ze niet meer van hem hield. Maar ze durfde niet bij hem weg te gaan. Ze was onzeker over zichzelf en bang dat ze niet voor zichzelf en de kinderen zou kunnen zorgen.

Heftige emoties

Op haar veertigste voelde ze zich sterker doordat ze in therapie was geweest, omdat ze een vaste aanstelling op haar werk had en ook omdat de kinderen wat ouder waren. Maar ze was nog steeds eenzaam. En toen ze een leuke man tegenkwam, kreeg ze eindelijk de aandacht waar ze zo naar verlangde. De eerste keer dat ze zoenden was “waanzinnig” zegt ze. Ze voelde zich zo gezien door hem, dat was in jaren niet gebeurd! Ze ging onmiddellijk helemaal voor hem: ze ging bij haar man weg en haar nieuwe partner trok bij haar en de kinderen in. Niet lang daarna trouwden ze.

Maar al snel raakte ze teleurgesteld. Ook deze relatie was niet gelijkwaardig. Waar haar eerste man zich afstandelijk en boven haar opstelde, klemde deze man zich zo aan haar vast dat ze het er benauwd van kreeg. Toen een andere man belangstelling voor haar had begon ze een affaire met hem. Naomi’s kinderen waren ook niet gelukkig met de situatie: de nieuwe man van haar moeder zat zo dicht op haar dat ze haar nooit meer eens voor zich alleen hadden. Binnen het jaar scheidde ze weer van hem.

Verliefd op een ander

Er zijn nogal wat vrouwen die in de midlife verliefd worden op een ander dan hun eigen partner. Vaak hebben ze het gevoel dat ze van deze nieuwe partner eindelijk de aandacht krijgen die ze zo lang gemist hebben. Wat ze zich vaak niet realiseren is dat ze ook van zichzelf te weinig aandacht hebben gekregen.

Vrouwen in de midlife doen er goed aan zichzelf prioriteit te geven. Tijd te maken voor zichzelf, te doen wat zij nodig hebben om zich goed te voelen.

Toen Naomi dat ging doen ging het beter met haar. Ze werd stabieler en rustiger en bouwde een fijn leven voor haar en haar kinderen. Daarna was er weer ruimte voor een partner.

Geef een reactie