De Uit-de-band-Springer

de Uit-de-band-Springer of: Hoe beleef je de midlife periode, deel 1

De midlife verloopt niet altijd volgens een vast patroon. Soms gaat het op de manier zoals veel mensen die wel kennen van een midlifecrisis: een vrouw neemt plotseling drastische beslissingen waarvan de omgeving opschrikt, zoals haar partner verlaten voor een ander. Maar er zijn ook andere manieren. Dit is deel 1 in een serie van zes manieren waarop vrouwen hun midlife kunnen beleven.

Stereotype

De Uit-de-band-Springer is de vrouw die het meest beantwoordt aan het stereotype. Zij gedraagt zich opeens heel anders dan anders, op een manier die destructief kan zijn voor relaties of werk. Vaak voelt ze zich energiek en sterk in haar nieuwe leven, maar ze kan wel brokken maken. Niet alleen in haar eigen leven, maar ook in dat van anderen.

Ilse van 47 is een goed voorbeeld van een uit-de-band-springer: ze woonde al sinds haar geboorte in een streng gereformeerd dorp en had zich altijd geconformeerd aan wat haar omgeving van haar verwachtte. Ze was –net als haar hele familie- kerkelijk en ging op haar 22e als maagd het huwelijk in. Haar man was dominant in de relatie en Ilse was volgzaam. Ilse probeerde heel lang om een goede echtgenote en moeder te zijn, maar eigenlijk was ze vrijwel voortdurend depressief. Met haar man was ze al jaren niet lichamelijk meer.

“Wil ik zo nog wel verder?”

Doordat ze op haar 45e te horen kreeg een ziekte te hebben, die een van haar organen aantastte, ging ze nadenken over haar leven. Ze realiseerde zich dat ze niet verder wilde leven zoals ze gedaan had en ineens ging ze zich anders gedragen. Ze ging online op zoek naar mannen en had intieme chats met ze. Ze viel tien kilo af en ging zich anders kleden. Geen tentjurken met bloemetjes meer, maar moderne kleding die haar figuur deed uitkomen. Ze ging ook make-up gebruiken en ze genoot van de reacties van mannen op haar nieuwe uiterlijk en energie.

Ondertussen was ze nog wel steeds getrouwd en haar man begreep er niet zoveel van. Hun levens begonnen steeds meer uit elkaar te lopen. Uiteindelijk heeft Ilse een punt achter haar huwelijk gezet.

Ook is ze uit de kerk gestapt. Ze voelde zich erg veroordeeld door de mensen van de kerk. Die staken de straat over om haar maar niet tegen te hoeven komen. En nog steeds wordt Ilse door hen genegeerd en doodgezwegen. “Dat is hoe er met je wordt omgegaan als je in die gemeenschap een teen buiten de paden zet”, zegt Ilse. Het doet haar pijn, want het zijn de mensen die toch jarenlang belangrijk voor haar geweest zijn.

Los scheuren

Soms, als een vrouw uit zo een voorschrijvende omgeving komt, dan kan ze inderdaad niet anders dan zich los ‘scheuren’. Dat doet pijn, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor die omgeving. Maar: “Ik had niet anders kunnen doen dan ik gedaan heb” zegt ze. “Ik had mezelf niet kunnen vinden als ik bij mijn man gebleven was”. Voor die tijd deed ze wat er van haar verwacht werd. Ze was er voor anderen, stond voor ze klaar.

Nu is ze er voor zichzelf: een vrouw die weet wat ze wil en waar ze voor staat en die geniet van het leven.

 

Andere vrouwen in deze serie: De Gestage Groeier, De Twijfelaar, De Raket, de Halfslachtige vrouw en de Terugtrekker.

 

photocredit: AK Rockefeller

 

Een gedachte over “de Uit-de-band-Springer of: Hoe beleef je de midlife periode, deel 1

  1. Ik heb denk ik nu ook zo n periode ik ben net 45…. Heb kanker gehad en zit nu echt in zo n fase waarin ik alleen aan sex denk… Andere dingen wil doen met m n leven ik heb een jongere vriend… En we zijn beide opzoek naar spanning… Maar ik voel ook terughoudendheid bij mezelf… De zorg voor m n demente moeder valt me zwaar ik had een dominante vader die nu een jaar dood is en dat voelt als een bevrijding…. I p. V dat ik hem mis…. Heb het gevoel dat niemand me begrijpt en voel me vaak alleen…. En wil alleen maar leuke spannende dingen doen… En de aan dagelijkse sleur ontsnappen

Geef een reactie