Drie inspirerende boeken over jezelf zijn

“Wees maar gewoon jezelf”. Dat hoor je wel eens. Meestal is het een goedbedoelde uitnodiging om te ontspannen, niet hard je best te gaan doen om te ‘voldoen’ en om te genieten van het moment. Jaja.. Jammer dat ‘jezelf zijn’ zo ongeveer het moeilijkste is dat er bestaat. Jezelf zijn, wat is dat? WIE is dat? En als ik het niet weet, hoe kom ik er dan achter? En wat als niemand mijn echte zelf leuk vindt? Aaaargh..

Kortom, er is niks ‘gewoons’ aan jezelf zijn.

De volgende drie boeken laten zien dat het moeilijk is om te weten wie je bent, om jezelf terug te vinden als je jezelf bent kwijtgeraakt, of zelfs maar om de tijd te nemen om weer contact met jezelf te maken. Lees, herken, lach, en voel je gesteund in de wetenschap dat je niet de enige bent!

Een jaar voor jezelf – Verander je leven, doe wat je altijd al wilde. Van Mira Kirshenbaum

Een heel grappig uitgangspunt vond ik: een jaar lang jezelf de tijd geven om iets te doen wat je graag voor jezelf wilt. Dat kan van alles zijn en hoeft helemaal niet hoogdravend te zijn: natuurlijk zijn er de dingen die je het eerst te binnen schieten zoals studeren, een eigen bedrijf beginnen, aan je relatie werken, je accu opladen. Maar ook leren pianospelen kan, of je conditie verbeteren, of uitvogelen hoe je de ideale cupcake kunt bakken. Eén vrouw beschrijft hoe ze zich voorneemt om een jaar lang elke avond de tijd te nemen om een boek te lezen in een warm bad. Ze merkt dat ze het heerlijk vindt om zo de tijd voor zichzelf te hebben, maar ze komt ook andere dingen tegen: schuldgevoel als ze ‘nee’ zegt tegen afspraken, onrust als ze bedenkt dat ze ook ‘nuttige’ dingen zou kunnen doen’. Kortom: alle uitdagingen die veel vrouwen voelen als ze zichzelf prioriteit geven. In dit boek vind je, naast een hoop leuke anekdotes, vragen en adviezen om je op weg te helpen. En inspiratie: ikzelf ging meteen nadenken over wat ik een jaar lang prioriteit zou willen geven. Wat eruit kwam? Praten met vrouwen van mijn leeftijd over hun leven en hun keuzes. En dat leidde tot het 50 Vrouwen Onderzoek!

De moed van imperfectie – Laat gaan wie je denkt te moeten zijn. Door Brené Brown.

Toen ik Brené Brown’s Ted Talk over kwetsbaarheid zag, was ik meteen verkocht. Door haar verhaal over hoe kwetsbaarheid essentieel is in het ‘leven met je hele hart’, door de grondige studie die er aan de basis van ligt EN niet in het minst door de eerlijke en open manier waarop ze erover spreekt in haar grappige Texaanse accent. Als je een kwartiertje over hebt: kijken! Een absolute aanrader!
In het boek ‘De moed van imperfectie’ gaat ze verder en vertelt ze hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op diezelfde eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

De weg van de Heldin – De zoektocht van de vrouw naar heelheid. Door Maureen Murdock.

Een boek dat inspirerend is voor alle vrouwen maar vooral voor ‘vadersdochters’: vrouwen die zich eerst en vooral geïdentificeerd hebben met de vader, dikwijls met afwijzing van de moeder, en die aandacht en goedkeuring hebben gezocht bij hun vader en bij mannelijke waarden. Volgens Murdock hebben velen van hen in dat proces een gat in hun hart opgelopen. Ze zegt: “Als vrouwen het ‘voedende principe’ zijn, dan zijn veel vrouwen vergeten hoe ze ZICHZELF moeten voeden”. Dit boek beschrijft de weg van de Heldin waarmee ze zichzelf kunnen helen: de reis leidt naar binnen, om te kunnen ontdekken wat er in het centrum van jezelf ligt.

Heb jij suggesties voor andere inspirerende boeken? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie