Hij wil geen seks: het verhaal van Claudia

Claudia is bij me gekomen omdat ze een dilemma heeft. Ze is een mooie vrouw van 48 jaar. Met haar vlekkeloze huid en zachte bruine ogen ziet ze er aantrekkelijk en lief uit. Ze huilt.

Claudia begint te vertellen. Ze houdt van haar man Erik en hun leven samen zegt ze. Ze hebben twee kinderen, een mooi huis en allebei goede banen. Een goed leven. Maar Claudia mist iets. Ze mist seks.

Al vanaf het begin van hun relatie waren er problemen in de seksuele relatie tussen Claudia en haar man. Hij wilde niet zo vaak en Claudia moest vaak het initiatief nemen. Voor experimenteren stond hij niet open. Praten erover was moeilijk en leidde eigenlijk alleen maar tot meer spanningen. Hij vond dat ze overdreef: zo weinig was het toch niet? En het zou vast met de tijd beter gaan.

Toen de kinderen klein waren had Claudia niet zoveel problemen met haar man’s lage libido: ze waren druk met zorgen en door de gebroken nachten waren ze allebei moe en hadden meer behoefte aan slaap dan aan seks. Nu zijn de kinderen 18 en 16 jaar. Claudia en Erik hebben meer tijd voor zichzelf en zijn niet zo moe meer. Maar in hun seksleven is niets veranderd en Claudia begint het meer en meer te missen.

Vóór Erik was Claudia een vrouw die vrij kon genieten van seks. Ze was tevreden met haar lichaam en vrijde graag en vaak met haar vriendjes. Ook vond ze het leuk om te experimenteren in bed. Ze voelde zich zelfverzekerd over haar seksualiteit.

In de loop der jaren is dat veranderd. Ze voelt zich afgewezen door Erik. Ze wordt ook daadwerkelijk vaak afgewezen; zij is degene die steeds het initiatief moet nemen en negen van de tien keer wil hij niet. Ze voelt zich niet begeerd als vrouw en is onzeker over zichzelf geworden. Daarom houdt ze zich maar in en onderdrukt ze haar zin in seks. Maar diep van binnen weet ze dat ze zo niet is.

Erik weigert pertinent om samen hulp te gaan zoeken en vindt het nog steeds moeilijk om te praten over hun seksleven. Verandering lijkt er dus niet in te zitten. “Wat moet ik nu?” vraagt Claudia. ”Ik fantaseer over seks met andere mannen en flirt steeds vaker op feestjes en als we uit zijn. Het voelt fijn om aantrekkelijk gevonden te worden door een man. Ik droom over een nieuwe liefde met wie ik wel intiem kan zijn en van seks kan genieten. Maar dan moet ik bij Erik weg”.

Claudia maakt zich zorgen over de kinderen, of die dan boos op haar zullen worden. En bovendien zal ze Erik en hun leven samen toch missen. Een vriendin die ze in vertrouwen durfde nemen zei: “Meid, dan neem je toch gewoon een minnaar?”, maar dat wil Claudia niet. En blijven? Dat betekent de rest van haar leven zo verder, zonder de vrije seksuele vrouw te zijn die ze zich vanbinnen voelt. Een deprimerend vooruitzicht.

Deze situatie komt vaker voor dan je misschien zou denken. Steeds meer laat-veertigers en vijftigers gaan scheiden en gebrek aan seks wordt vaak als de reden genoemd. Dat het dan niet alleen maar over mannen gaat, dat blijkt uit de verhalen van vrouwen zoals Claudia die ik in mijn praktijk ontmoet.

Zo’n situatie leidt vaak tot een crisis. Het flirten leidt op een gegeven moment toch tot iets meer. Er wordt wat gezoend, er wordt wat gefrummeld en niet zelden leidt het ook tot meer: er wordt vreemd gegaan. De spanning en de intimiteit met een andere man voelt vaak geweldig, maar levert ook een enorm schuldgevoel op. Het geheim houden geeft een grote interne spanning, het opbiechten heeft vaak ruzies en een relatiecrisis tot gevolg. Soms is deze crisis de aanzet tot alsnog een poging tot het verbeteren van de seksuele relatie maar het kan ook het breekpunt zijn waardoor de scheiding ingezet wordt. Voor alle betrokkenen is dit een moeilijke en pijnlijke periode.

Om dit te voorkomen zal Claudia heel bewust met de situatie moeten omgaan. Niet zomaar dingen laten gebeuren waar ze de gevolgen niet van kan overzien, maar kiezen wat ze wil en daarvoor gaan.

Ze is al een heel eind nu ze duidelijk kan voelen en verwoorden waar ze ongelukkig mee is. Maar ze is er nog niet. Ze moet een besluit nemen over hoe ze verder wil om zich te kunnen bevrijden van dat gevoel. En dat is niet gemakkelijk.

 

Geef een reactie