sokkenla

The life-changing magic of not giving a f**k

Dit is de titel van een boek waar ik me helemaal gek om gelachen heb. Ken je Marie Kondo? Die opruimgoeroe? Zij legt je in het boek: “The life changing magic of tidying up” uit waarom het zo goed is voor je rust om je huis netjes te houden. Hoe minder ‘stuff’ in je huis waar je toch niet aan gehecht bent, hoe overzichtelijker het wordt. Een opgeruimde geest in een opgeruimde sokkenla, zeg maar. Zit wat in.

Dit boek bouwt daarop voort, maar in plaats van je huis, stelt de schrijfster -Sarah Knight- voor om je mentale sokkenla eens een goede voorjaarsschoonmaak te geven.

De ondertitel is: “How to stop spending time you don’t have doing things you don’t want to do with people you don’t like”.

Klinkt idioot he? Dingen doen die je niet leuk vindt met mensen die je niet mag. En toch doen we dat soort dingen. Vaak. Sociaal zijn op de nieuwjaarsborrel, smalltalk maken op de buurtBBQ, een luiertaart maken op een babyshower, te lang luisteren naar een telemarketeer, met de mode meedoen.. Hoeveel tijd en energie kost je dit wel niet. En hoeveel ergernis omdat het je weer niet gelukt is om je onder dit soort verplichtingen uit te wurmen?

Iedereen doet het, maar vooral vrouwen hebben er een handje van om maar ‘ja’ te zeggen tegen vanalles en nog wat, omdat ze, tja… aardig gevonden willen worden? Het gevolg is dat ze te weinig tijd hebben om de dingen te doen die ze werkelijk leuk en belangrijk vinden. En als je nou ergens chagrijnig en onaardig van wordt, dan is het dat wel.

“Je moet ophouden met je ook maar iets aan te trekken van wat andere mensen vinden”.

Fantastisch advies.

Sarah Knight leert je in een paar stappen om eerlijk te zijn over de dingen die je geen f**k kunnen schelen. En er vervolgens -op een nette manier- naar te handelen. Ze doet dat op zo’n grappige manier dat je er regelmatig van in de lach schiet. En dat alleen al werkt enorm relativerend. En inspirerend. Ze geeft je als het ware toestemming om eens wat minder rekening te houden met alles en iedereen om je heen, en wat meer met jezelf.

Niet verwonderlijk komt op elke pagina wel 7 of 8 keer het woord ‘fuck’ voor, dus niet lezen als je aanstoot neemt aan grof taalgebruik đŸ™‚

Geef een reactie