afscheid nemen

Hoe goed afscheid nemen je kan helpen verder te gaan

Afscheid nemen in het leven is onvermijdelijk. Iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met afscheid. Van een school, van vriendjes, een huis en soms van dierbaren. Maar sommige periodes in het leven worden meer gekenmerkt door afscheid dan andere. De midlife is zo’n periode.

In een artikel (*) over afscheid las ik de volgende tekst:

“Een afscheid betekent, idealiter, dat we ons afscheiden van het oude en dit loslaten zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws. Afscheid is dus te beschouwen als het nemen van een drempel, een overgang. Het oude is nog niet helemaal weg en het nieuwe is nog niet volledig aanwezig”.

Mooi vind ik dat: een afscheid is een overgang naar iets nieuws. Maar je kunt dit ook omdraaien: de overgang of de midlife, is een periode van afscheid.

Waarvan neem je in de midlife afscheid?

Van je jeugd! Je bent niet jong meer. Echt niet. Ondanks uitspraken als: veertig is het nieuwe dertig en vijftig is het nieuwe veertig. Wat dat dan ook mogen betekenen. Die grenzeloze energie, dat krachtige gevoel in je lijf, dat mooie strakke koppie en die fiere billen, dat is voorbij.

Afscheid van mogelijkheden: dromen of wensen die je had en die je altijd hebt doorgeschoven. Je komt tot het besef dat je die waarschijnlijk niet meer kunt realiseren.

Soms van je partner. Ongeveer een derde van de huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding en de gemiddelde leeftijd waarop gescheiden wordt is voor vrouwen 43 jaar. (cijfers CBS) Dat betekent dat heel veel vrouwen in hun midlife afscheid moeten nemen van hun relatie, of ze daartoe nou zelf het initiatief genomen hebben of niet.

Van je rol als moeder. Je kinderen zijn niet klein meer, gaan op eigen benen staan en hebben je steeds minder nodig. Voor veel vrouwen is het moment dat de kinderen het huis uit gaan nog steeds even slikken. En voor veel andere vrouwen is dit de tijd dat ze afscheid moeten nemen van de kans om ooit nog moeder te worden.

Goed Afscheid.

Afscheid nemen is soms niet gemakkelijk. Dat onverbiddelijke ‘nooit meer’, dat diepe verdriet, het daadwerkelijke loslaten en het gevoel met lege handen te staan, dat zijn moeilijke gevoelens om aan te gaan. Toch is het belangrijk om dit te doen, om goed afscheid te nemen.

Tijd nemen

Dat doe je allereerst door er de tijd voor te nemen. Er is sprake van een veranderde situatie in je leven, soms gewenst en soms ongewenst. Maar hoe dan ook brengt die nieuwe situatie emoties met zich mee. Het is belangrijk die te voelen en zo mogelijk te uiten en te delen met anderen. Verdriet om wat geweest is en nooit meer terug komt. Maar misschien ook angst en onzekerheid omdat er nog niets nieuws is.

Betekenis

Het voelen en uiten van deze emoties is een belangrijk onderdeel van het accepteren van de realiteit: zo is het en niet anders. Als de rust van de aanvaarding er is, komt er ruimte voor zingeving: welke betekenis heeft het afscheid voor je? Wat klopte er niet meer voor je en laat je achter. Wat was waardevol en neem je mee? Maar ook: welke mogelijkheden biedt het afscheid je? Zo is de midlife de tijd bij uitstek om onredelijke verwachtingen en eisen die je aan jezelf stelt los te laten.

Het nieuwe

Als je het verlies aanvaard hebt en betekenis kunt geven aan je afscheid, kun je weer openstaan voor het nieuwe. Hoe sta je nu in de wereld, welke keuzes heb je? Wat ga je onderzoeken en waar ga jij je nieuwe enthousiasme vinden? Na een periode van stilstaan en bezinning stroomt het weer!

En als je geen afscheid neemt?

Goed afscheid nemen betekent contact maken met je gevoel. Misschien zeg je wel: “Het is goed zoals het gelopen is”, maar als je daarbij je emoties niet aan bod laat komen, ga je aan je gevoel voorbij. Zo raak je het contact met jezelf kwijt. Het contact met anderen lijdt daar onherroepelijk ook onder: als jij niet eens weet wat er in jezelf leeft, hoe moet je het dan met anderen delen?

Zonder voelen en delen kun je ook geen betekenis geven aan wat je verloren bent. Het is alleen maar iets wat je gebeurd is, zonder zin of waarde. Zo kun je langzaam in een situatie van isolatie en zinloosheid terecht te komen. Misschien ga je door de dagen met een gevoel van: “Is dit het nou?” zonder dat je door hebt waar dat vandaan komt. Je kunt je bozig voelen en niet weten wat je daaraan zou moeten doen.

Verder gaan

Goed afscheid nemen is belangrijk, het maakt dat je verder kan. Rijper en gegroeid. Zodat je een nieuwe bestemming vindt en niet blijft hangen in negatieve gevoelens over het verleden.

(*) “Goed afscheid nemen noodzaak voor vernieuwing loopbaan” van Roel Wink in het tijdschrift LoopbaanVisie nr 1, januari 2011

Hulp nodig? Maak nu een afspraak met me via onderstaand formulier:

https://www.vrouwenmidlife.nl/privacy-beleid-vrouw-en-midlife/

Geef een reactie