herontdek jezelf

Wie ben ik ook alweer? Hoe je jezelf herontdekt

“Ik leef mijn leven, ik ben niet bang
Ik blijf mezelf, mijn leven lang
Ik ben ik, misschien geen wonder
Maar ik ben ik, ik ben ik, ik ben ik, ik ben ik!
En dat is iets bijzonders!”

Dit is de tekst van een cabaretliedje dat ik ooit gehoord heb op de middelbare school, nu al weer meer dan dertig jaar geleden. Ik heb het altijd onthouden omdat er voor mij enorme kracht uit spreekt. Weten wie je bent en houden van jezelf is voorwaarde om gelukkig te leven.

Het zicht op jezelf kwijt

Maar hoewel ik de tekst en de boodschap van dit liedje nooit meer vergeten ben, zijn er wel periodes in mijn leven geweest dat ik niet meer zo goed wist wie ik was, laat staan dat ik voelde dat ik bijzonder was.

Het kan gebeuren dat je het zicht op wie je bent kwijtraakt. Doordat je tijdelijk in beslag wordt genomen door andere dingen bijvoorbeeld. Je relatie, je kinderen, je carrière. Vaak heb je niet zo door wat er gebeurt, totdat je op een dag het nare gevoel krijgt dat je jezelf een beetje kwijt bent en niet meer zo goed weet wat je wilt.

Herontdek jezelf

Om te leven hoe je wilt, om daarvoor de nodige beslissingen te nemen, moet je weten wie je bent en wat je wilt. Als je het contact met jezelf bent kwijt geraakt, is het goed om de tijd te nemen om je te herinneren en herontdekken wie je ook alweer was. Om je daarmee op weg te helpen heb ik een aantal vragen opgesteld. Om weer bij jezelf stil te staan, om je te inspireren en om weer trots te worden op wie je bent!

Zoek een rustig plekje, pak pen en papier, en vind jezelf terug: wie was je ook alweer? Wie ben je nu en wat past er bij jou? Schrijf op:

Wat maakt jou uniek?

Hoe ben jij anders dan anderen? Wat zijn de dingen die jou tot JOU maken? Ik zou bijvoorbeeld op kunnen schrijven dat ik midlife counselor ben, dat ik dol ben op koken, dat ik heel laat moeder ben geworden, dat ik altijd meer interesses heb dan waar ik tijd voor heb, dat ik de jongste ben van drie kinderen, dat ik enorm van muziek en van zingen hou, dat ik een groot empatisch vermogen heb, dat ik geen koffie lust en dat ik er trots op ben dat ik met mijn 54 jaar nog een VO2 Max heb van 44 (Dat betekent dat ik een hele goede conditie heb :-)). Enzovoort. Deze combinatie van eigenschappen is uniek voor mij. Wat is er uniek voor jou? Schrijf alles op wat je kunt bedenken.

Kijk naar de constanten in je leven.

Wat heeft altijd (of wellicht met tussenpozen) je aandacht gehad? Welke dingen hebben je steeds gelukkig gemaakt? Waar heb je altijd tijd voor gemaakt?

Voor mij geldt dat ik altijd met muziek bezig ben geweest. Soms passief, dus thuis luisteren naar muziek en concerten bezoeken. Maar ik heb ook genoten van pianospelen, drummen, zingen in een koor en zangles. En altijd: luidkeels zingen onder de douche. Ook voor sporten heb ik altijd tijd gemaakt en toen ik mijn lijst opstelde viel het me op dat ik steeds meerdere dingen heb gedaan: dus niet alleen maar de sportschool, maar ook inline skaten. Tae bo en fietsen. Hardlopen en Tai chi. Afwisseling is fijn voor mij!

Hoe zit het met jou: heb jij hobby’s die je eigenlijk altijd beoefend hebt? Waar heb je altijd van genoten? Hebben jouw vrienden gemeenschappelijke kenmerken? Waar ben je altijd goed in geweest?

Kun je thema’s ontdekken in je lijst? Heb je al een idee waaraan je meer tijd zou willen besteden?

Maak een nieuwsgierigheid – lijst.

Nieuwsgierigheid is levendigheid. Waar ben jij nieuwsgierig naar? Hoe kaas wordt gemaakt? Naar hoe mensen hun geloof beleven? Hoe je je huis het mooist inricht? Naar de relatie tussen quantum mechanica en spiritualiteit? Is er een land of cultuur waar je bijzonder in geïnteresseerd bent? Schrijf het allemaal op en voel waar je je het meest door geïnspireerd voelt.

Ook wat je niet leuk vindt en wat je niet interesseert zegt veel over jou! Hierbij stilstaan is een goede oefening voor brave meisjes. Als jij iemand bent die vindt dat je in iedereen geïnteresseerd moet zijn en overal het positieve in moet zien, dan kan het heel verhelderend zijn om dat los te laten en ongegeneerd negatief te zijn. Wees ‘stout’ en schrijf de dingen op die je eigenlijk geen bal interesseren. DWDD, de grasparkieten van Anja van de administratie, Game of Thrones, color runs, de voetbalwedstrijden van je man, Gooische Vrouwen…het maakt niet uit. Schrijf het op en schrijf het van je af. Ik zal het aan niemand doorvertellen 😉

(tip: Houd op met tijd besteden aan dingen die je niet interesseren!)

Zet een stap

Kijk eens naar wat je allemaal hebt opgeschreven en beslis dan in welke richting je een stap zou willen nemen. Een  cursus die je leuk lijkt, een sport die je zou willen uitproberen, boeken die je zou willen lezen..

Maak een kleine verandering en voel of dat de richting is die je op wilt. Als het niet de juiste richting is: jammer. Maar dan weet je dat tenminste. En als het wel goed voelt: prima! Doe er dan meer van. Ik weet zeker dat alleen het in beweging zijn je al een goed gevoel over jezelf zal geven.

Veel succes en vooral veel plezier!

photo credit: LWP Kommunikacio

Hulp nodig? Maak een afspraak met me via onderstaand formulier:

https://www.vrouwenmidlife.nl/privacy-beleid-vrouw-en-midlife/

Geef een reactie